Väriaineet

Elintarvikkeiden väriaineita on tunnetusti monissa erilaisissa elintarvikkeissa, mutta ne eivät ole kaikki samanlaisia. Osa elintarvikeväreistä on luonnollisia ja osa synteettisiä

Paras tapa määrittää, onko elintarvikeväri luonnollinen vai synteettinen, on katsoa tuotteen etiketissä olevaa ainesosaluetteloa. Jos ainesosan nimen perässä lukee joko ”luonnollinen” tai ”keinotekoinen”, se on vastaus!

Yleisiä esimerkkejä elintarvikeväreistä ovat mm: Punajuurenpunainen (E162), karamelliväriaine (E150d), tatratsiini (E102), kokkiniiliuutteet (E120) ja karmiini/kokkiniili/karmiinihappo (E120)

Tieto siitä, onko tietty elintarvikeväri luonnollinen vai keinotekoinen, ei kuitenkaan ole aina helppoa saada esille. Tämä voi vaikeuttaa niiden elintarvikkeiden valitsemista, jotka ovat luomua tai gluteenittomia, koska luonnollinen elintarvikeväri voi sisältää myös yhdisteitä, jotka ovat vain synteettisiä. Koska emme vielä tiedetä kaikkia niistä yhdisteistä, joita elintarvikeväreissä on, joudumme katsomaan etikettiin ja valitsemaan sen mukaisesti. Yksinkertaisin tapa on seurata ainesosaluetteloa ja välttää niitä elintarvikkeita, joissa on mainittu ”synteettinen” väriaine. Toinen vaihtoehto on myös seurata omia periaatteitasi ja tutkia tuotteen sisältämiä ainesosiahuolella, ettei ole hämmennystä väreistä!