Säilöntäaineet

Säilöntäaineita käytetään elintarvikkeissa, jotta ne säilyvät pidempään ja ovat turvallisempia syödä. Ne voivat myös estää ruokaa pilaantumasta tai homehtumasta. Säilöntäaineita on monenlaisia, joista osa on synteettisiä ja osa luonnollisia, kuten appelsiineissa ja sitruunoissa oleva C-vitamiini

Kuinka säilöntäaineet toimivat?

Säilöntäaineet yleensä neutraloivat bakteereja, sieniä ja homeita, jotka saattaisivat pilata ruoan. Ne voivat olla myös sieni- tai homevaurioituneiden kappaleiden poistamista ruuasta. Säilöntäaineet voivat parantua senekin siinä prosessissa.

Synteettiset ja luonnolliset säilöntäaineet eroavat toisistaan kemiallisesti. Esimerkiksi pippurit jamakeukset ovat synteettisiä, ja kurkuma on luonnollinen.

Kuinka säilöntäaineita käytetään?

Säilöntäaineita käytetään pilaantumisen estämiseksi ja säilyvyysajan pidentämiseksi. Säilöntäaineet voivat olla luonnollisia tai synteettisiä. Esimerkkejä elintarvikkeissa esiintyvistä säilöntäaineista ovat suola, etikka, kalsiumpropionaatti, kaliumsorbaatti ja natriumbentsoaatti

Jotkin elintarvikkeet, kuten liha- ja maitotuotteet, vaativat muita pidemmän säilyvyysajan, joten ne tarvitsevat säilöntäaineiden apua, jotta ne pysyvät turvallisesti nautittavina viimeiseen käyttöpäiväänsä asti. Jos näitä tuotteita ei säilytetä asianmukaisesti, ne voivat saastua bakteereilla, jotka tekevät niistä vaarallisia syödä ja aiheuttavat vakavia terveysongelmia, jos niitä nautitaan. Siksi on tärkeää lukea kaikkien päivittäistavarakaupoissa ja supermarketeissa myytävien pakattujen elintarvikkeiden ainesosien merkinnät, sillä ainesosaluettelon pitäisi aina olla saatavilla, jotta voidaan täysin avoimesti selvittää, mitä ainesosat sisältävät.

Säilöntäaineet myös estävät ruokien hapettumista. Hapettuminen voi pilata elintarvikkeita, kuten vihanneksia ja hedelmiä. Voit myös säilyttää leipomotuotteiden tuoksua ja makua pitkittämällä niiden säilyvyysaikaa esimerkiksi pistelemisen avulla.