Makeutusaineet

Makeutusaineet ovat eräänlaisia elintarvikelisäaineita, joita käytetään parantamaan ruoan makua. Makeutusaineita voi olla monissa eri muodoissa, mukaan lukien luonnolliset ja keinotekoiset makeutusaineet. Makeutusaineita käytetään usein jalostetuissa elintarvikkeissa, mutta niitä voi olla myös muunlaisissa elintarvikkeissa. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme siitä, mitä makeutusaineet ovat ja miten niitä käytetään!Yksi yleisimmistä makeutusaineista on sokeri. Sokeria on monissa eri muodoissa, kuten pöytäsokerina, ruskeana sokerina ja hunajana. Pöytäsokeri on eräänlainen puhdistettu sokeri, joka valmistetaan ruoko- tai juurikasmelassista. Ruskea sokeri valmistetaan lisäämällä melassia pöytäsokeriin. Hunaja on luonnollinen makeutusaine, jota mehiläiset valmistavat!

Keinotekoiset makeutusaineet

Toinen yleinen makeutusaine on keinotekoiset makeutusaineet. Keinotekoiset makeutusaineet ovat synteettisiä kemikaaleja, joita käytetään makeuttamaan elintarvikkeita ilman kaloreita. Keinomakeutusaineita on monenlaisia, mutta suosituimpia ovat aspartaami, sakariini ja sukraloosi. Näitä keinotekoisia makeutusaineita löytyy monista jalostetuista elintarvikkeista!

Aspartaami

Aspartaami on suosittu keinotekoinen makeutusaine, jota on monissa dieettiruokavalioissa. Aspartaami valmistetaan kahdesta aminohaposta, asparagiinista ja fenyylialaniinista. Se on noin 200 kertaa makeampaa kuin sokeri!

Sakariini

Sakariini on toinen suosittu keinotekoinen makeutusaine. Sakariini oli yksi ensimmäisistä löydetyistä keinotekoisista makeutusaineista, ja se on noin 300 kertaa sokeria makeampi!

Sukraloosi

Sukraloosi on keinotekoinen makeutusaine, joka on noin 600 kertaa sokeria makeampi! Sukraloosia on monissa dieettimakeisissa virvoitusjuomissa ja välipaloissa.

Vaikka nämä ovat joitakin yleisimpiä keinotekoisia makeutusaineita, niitä on paljon muitakin! Muista tehdä tutkimusta ennen kuin käytät mitä tahansakeinotekoista ruokavaliossasi!