E950 Asesulfaami K

Asesulfaami K on makeutusaine, jonka saksalainen kemisti Karl Clauss löysi vuonna 1967. Se on valkoista, kiteistä jauhetta, joka on 200 kertaa sokeria makeampaa. Asesulfaami K:ta on monissa elintarvikkeissa ja juomissa, kuten virvoitusjuomissa, purukumissa, leivonnaisissa ja maitotuotteissa. Sillä on pitkä säilyvyysaika eikä se hajoa kuumennettaessa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi asesulfaami K:n vuonna 1988. FDA totesi, että asesulfaami K on turvallinen ihmisravinnoksi, myös raskauden ja imetyksen aikana. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin esittäneet huolenaiheita asesulfaami K:n turvallisuudesta vedoten tutkimukseen, joka osoitti, ettäasesulfaami K aiheutti rotilla syöpää.

Myöhemmin tehty tutkimus osoitti kuitenkin, että alkuperäinen tutkimus oli virheellinen ja että asesulfaami K ei ole syöpää aiheuttava.