E407 Karrageeni

Karrageeni on luonnossa esiintyvä hiilihydraattien perhe, joka uutetaan punavetilevästä. Tämä erityinen merilevä on yleinen Atlantin valtamerellä lähellä Britanniaa, Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Merilevä keitetään karrageenin uuttamiseksi.

Elintarviketeollisuus käyttää karrageenaania laajalti lisäaineena hyytelöimis-, sakeutus- ja stabilointiaineidensa vuoksi.

Käytetään salaattikastikkeissa, valmiissa lihassa ja kalassa, maustetussa maidossa, sulatejuustossa, jäätelössä, haihdutetussa maidossa, kermassa, raejuustossa, smetanassa, äidinmaidonkorvikkeessa, alkoholijuomissa, kastikkeissa ja kastikkeissa.

Tunnettuja haittavaikutuksia ovat maha-suolikanavan haavaumat (mutta sitä käytetään myös ihmisten haavaumien hoitoon) maksavauriot, vaikutukset immuunijärjestelmään ja sen epäillään aiheuttavan syöpää.

Karrageenin tyyppi, jota voidaan lisätä elintarvikkeisiin EU: ssa, on hyvin erityinen. Se ei saa olla kemiallisesti hajotetussa (hydrolysoidussa) muodossa. Äskettäin tehdyssä eläinkokeiden katsauksessa ehdotettiin, että hajonnut karrageenaani voi liittyä syöpään maha-suolikanavassa. Mutta vastaavia todisteita ei ole ihmisillä.