E250 Nitraatti

Natriumnitriitti (E250) – käytetään lihan ja kalatuotteiden kovettamiseen (säilöntään)

Natriumnitriitti (NaNO2) on elintarvikelisäaine, joka antaa kovettuneille lihoille, kuten kinkulle, pekonille, hot dogeille, leivonnaisille, savustetulle kalalle ja suolatulle naudanlihalle, tyypilliselle punaiselle väri ja maku, se estää bakteerien itiöiden kasvua, jotka aiheuttavat botulismia, tappavaa ruokaa aiheuttavaa sairautta, ja hidastavat kuivumisen ja hajujen kehittymistä. Euroopan unioni on koodannut sen nimellä E250.

Terveysvaikutukset ovat akuutti methemoglobinemia (hemoglobiini menettää kykynsä kuljettaa happea). Varhaisia ​​oireita ovat ärtyneisyys, energian puute, päänsärky, huimaus, oksentelu, diaorrea, vaikeutunut hengitys ja siniharmaa tai vaalean violetti väri silmien, suun, huulten, käsien ja jalkojen ympärillä (sininen vauvan oireyhtymä).

Vakavissa hoitamattomissa tapauksissa aivovauriot ja lopulta kuolema voivat johtua tukehtumisesta hapen puutteen vuoksi. Raskaana olevien naisten ja alle 3 kuukauden ikäisten imeväisten tulisi pysyä poissa nitriitteistä. Suuremmat riskit ovat myös henkilöillä, joilla on ruoansulatuskanavan vaikeuksia vatsan happamuuden vähenemisen vuoksi.