Riboflaviini on väriltään keltainen tai oranssinkeltainen, ja sen lisäksi, että sitä käytetään elintarvikeväreinä, sitä käytetään myös joidenkin elintarvikkeiden väkevöimiseen.
Sitä löytyy sellaisista elintarvikkeista kuten vauvanruokia, aamiaismuroja, kastikkeita, sulatettua juustoa, hedelmäjuomia ja vitamiinipitoisia maitotuotteita, ja sitä käytetään laajalti vitamiinilisissä.
Tunnetaan myös nimellä B2-vitamiini, jota esiintyy luonnollisesti maidossa, juustossa, lehtivihanneksissa, maksassa ja hiivassa, mutta altistuminen valolle tuhoaa riboflaviinin näissä luonnollisissa lähteissä.
Jalostetuissa elintarvikkeissa sitä todennäköisesti muunnetaan geneettisesti, koska sitä voidaan tuottaa synteettisesti käyttämällä muuntogeenistä Bacillus subtilista, jota on muutettu sekä riboflaviinin bakteerintuotannon lisäämiseksi että antibiootti (ampisilliini) -resistenssimarkkerin lisäämiseksi.
Se on helposti imeytyvä, vesiliukoinen hivenaine, jolla on keskeinen rooli ihmisten terveyden ylläpitämisessä. Muiden B-vitamiinien tavoin se tukee energiantuotantoa auttamalla rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien metaboloitumisessa. B2-vitamiinia tarvitaan myös punasolujen muodostumiseen ja hengitykseen, vasta-ainetuotantoon sekä ihmisen kasvun ja lisääntymisen säätelyyn. Se on välttämätöntä terveellisen ihon, kynsien, hiusten kasvun ja yleisen hyvän terveyden kannalta, mukaan lukien kilpirauhasen toiminnan säätely. Ylimääräinen erittyy virtsaan, mutta koska ihmiskeho ei säilytä Riboflaviinia, sen uskotaan olevan puute.
Riboflaviini auttaa myös ehkäisemään tai hoitamaan monentyyppisiä silmäsairauksia, mukaan lukien jotkut kaihi-tapaukset. Se voi auttaa verenvuotoa, kutinaa tai palavia silmiä ja epänormaalia valoherkkyyttä.