E100 Kurkumiini

Oranssi keltainen väri on peräisin kurkuma (kurkuma) kasvin juuresta.
Kulinaaristen käyttötarkoitustensa lisäksi kurkumaa käytetään säilöntäaineena, väriaineena ja aromiaineena monissa elintarvikkeissa, mukaan lukien paistetut elintarvikkeet, suolakurkku ja lihatuotteet.

Keltainen kukallinen kurkuma kasvi on inkivääri-perheen jäsen. Sitä kasvatetaan Indonesiassa, Kiinassa, Intiassa ja muualla tropiikissa, missä kuivattu aromaattinen juurimainen varsi jauhetaan jauheen muodostamiseksi. Se sisältää keltaista kurkumiinia, tärkeintä aktiivista komponenttia, ja myös oranssinväristä haihtuvaa öljyä. Yrtillä on osoitettu olevan positiivinen vaikutus erilaisiin sairauksiin.

Kurkuma on välttämätön intialainen ja muun keittiön aromi. Kurkuma-juurakko tarjoaa tyypillisen keltaisen värin monille curry-annoksille ja auttaa tekemään ruoasta paremmin sulavaa.