Anna palautetta
E-koodit.fi tarjoaa monipuolista ja puolueetonta tietoa elintarvikkeiden lisäaineista sinun terveytesi vuoksi.
Lisäaineryhmät
Tykkää meistä!
Oikopolkuja
Hyödyllisiä linkkejä
E251
Natriumnitraatti
Muilla kielillä
![]() |
![]() |
![]() |
---|---|---|
Sodium Nitrate | Natriumnitrat | Naatriumnitraat |
Päivittäinen enimmäismäärä (ADI)
3,7 mg/kg/vrk
Lisäaineluokat
Tietoa lisäaineesta (7)
Evira.fi
Lisätty 26.4.2011
Valmistetaan kemiallisesti. Nitraatteja esiintyy luontaisesti kasveissa. Erityisesti runsaan lannoituksen seurauksena kasveissa voi olla suuria määriä nitraatteja. Myös juomavedessä voi olla ongelmallisen paljon nitraattia, etenkin jos pohjavesialueilla on paljon viljelysmaata. Vanhimpia säilöntäaineita. Saa käyttää juustoihin, lihavalmisteisiin sekä mausteliemeen säilöttyihin kalavalmisteisiin. Enimmäismäärärajoituksia.
ADI: 3,7 mg/kg/vrk nitraatti-ionina (5 mg/kg/vrk natriumnitraattina)
ADI: 3,7 mg/kg/vrk nitraatti-ionina (5 mg/kg/vrk natriumnitraattina)
Food-info.net
Lisätty 3.6.2011
Nitrates have no side effects; however, they may be converted into nitrite (E250) either by heating or when present in the stomach.
En.wikipedia.org
Lisätty 3.6.2011
Like sodium nitrite, sodium nitrate forms nitrosamines, a human carcinogen, known to cause DNA damage and increased cellular degeneration. Studies have shown a link between increased levels of nitrates and increased deaths from certain diseases including Alzheimer's, diabetes mellitus and Parkinson's, possibly through the damaging effect of nitrosamines on DNA. Nitrosamines, formed in cured meats containing sodium nitrate and nitrite, have been linked to gastric cancer and oesophageal cancer.[6] Sodium nitrate and nitrite are associated with a higher risk of colorectal cancer.World Cancer Research Fund UK, states that one of the reasons that processed meat increases the risk of colon cancer is its content of nitrate. A small amount of the nitrate added to meat as a preservative breaks down into nitrite, in addition to any nitrite that may also be added. The nitrite then reacts with protein-rich foods (such as meat) to produce N-nitroso compounds (NOCs). Some types of NOCs are known to cause cancer. NOCs can be formed either when meat is cured or in the body as meat is digested.
Tiedätkö
hyviä lähteitä, jotka voisi lisätä tälle sivulle?
Pyrimme jatkuvasti kehittämään, laajentamaan ja tarkentamaan E-koodit.fi:n tietoja. Sinä voit myös auttaa.
Lähetä linkkivinkki! Anna palautetta
Wikipedia.org
Lisätty 3.6.2011
Natriumnitraatti on valkoinen kiinteä suola, joka liukenee hyvin veteen. Natriumnitraattia kutsutaan myös nimillä Chilen- tai Perunsalpietariksi erotuksena perinteisestä salpietarista, joka on kaliumnitraattia.
Ukfoodguide.net
Lisätty 3.6.2011
Used as a preservative in processed meat products such as sausages, bacon and ham, as well as artificially smoked fish. Also see E250.Nitrates are also used as fertilisers, and leach into watercourses, then subsequently into our drinking water.Not recommended for consumption by children.
Luovataito.wordpress.com
Lisätty 13.6.2011
Aiheuttaa nokkosihottumaa, suolistovaivoja, päänsärkyä. Vauvoilla ja pikkulapsilla nitraatti hapettaa veren hemoglobiinin methemoglobiiniksi ja aiheuttaa elimistöön hapenpuutetta.
Healthmad.com
Lisätty 5.7.2011
Classification: preservatives and antimicrobials. They are processed food (ham, sausage, fried meat, smoked fish).Side effects: stomach nitrite can be converted into nitrosamines that can lead to cancer development. Vitamin C prevents this effect, because after having a glass of orange sausage juice.